Home / Híreink / Víz Világnapja 2018

Víz Világnapja 2018

„…6. Azután monda az Isten: Legyen kiterjesztett erősség a víz között, melly elválassza a vizeket a vizektől…
…9. Azután monda az Isten: Gyüljenek egybe az ég alatt való vizek egy helyre, hogy tessék meg a száraz, és úgy lett.
10. A szárazat pedig nevezé Isten földnek: a vizeknek sokaságát tengernek: és látá Isten, hogy ez jó volna…”

Az életet adó víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja, jelen van mindenütt: a föld alatt, a föld felszínén, a levegőben, a növényekben, állatokban, az emberben – az összes élő szervezetben.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, mennyiségileg 1,34 millió köbméter, (ez a mennyiség a Föld kialakulása óta változatlan és egy állandó körforgás részeként vesz részt a Bolygó életében) ennek kb. 2,5-3 %-a édesvíz, a többi sós-víz, amelyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98 %-a felszín alatti víz. Emiatt különösen fontos a felszín alatti vizek különleges védelme.
Magyarország ivóvízellátásának több mint 95 %-a felszín alatti vizeken alapszik.

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje „Védd természetesen!”.