Home / Adó 1% felajánlás

Adó 1% felajánlás

Minden 1% felajánlás előtt tájékozódjon a NAV hivatalos oldalán!

A személyi jövedelemadó 1%-áról legkésőbb adott év május 20-ig, az szja-bevallástól függetlenül is lehet rendelkezni.
Minden magánszemély az összevont adóalapja után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlhatja, egy általa támogatni kívánt regisztrált civilszervezetnek, köztük a Szabad Levegő Alapítvány (adószám: 18217579-1-03) számára is.
Felajánláskor a szervezet nevét és a szervezet adószámát kell megjelölni.

Szabad Levegő Alapítvány
18217579-1-03

Elektornikusan
A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja nyújtható be:

  • az https://eszja.nav.gov.hu/ webes felületen, online kitöltve vagy
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon vagy személyesen
Benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain a következő formákban:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 22EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
  • adott év május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának is.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is.

Adott év május 21-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

A civil kedvezményezettek javára ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az szja 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy a NAV közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Ezeknek az adatoknak a megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Jövő év januárjától a rendelkező a NAV honlapján azt is megtekintheti, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Ha elektronikus tárhelye is van, a NAV elektronikusan is tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.

A NAV minden év január 1-jén honlapján közzé teszi és folyamatosan frissíti azoknak a civil szervezeteknek az adószámát, nevét, székhelyét amelyek javára lehet rendelkezni.

A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civilszervezetek listája itt érhető el.

A Szabad Levegő Alapítvány köszöni az eddigi felajánlásaikat, ezzel is hozzájárulva környezetünk és a természet védelméhez, és a jövőben ezúton is várja támogatásaikat.

Együtt a környezetünkért, együtt a bolygónkért!