Home / Híreink / Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Ökológiánk szempontjából nélkülözhetetlen beporzók a méhek.

Méh

A körülöttünk lévő környezetet, a természetet, ezek az apró teremtmények közös erővel formálják és alakítják. Az emberi tevékenységek komoly hatással vannak többek között a méhekre is, és sokszor elfeledkezünk arról, hogy mit is köszönhetünk nekik. Most itt egy lehetőség, hogy esélyt adjunk rohanó, pazarló világunkban a méheknek.

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” egy európai polgári kezdeményezés. Olyan polgárok és magánszemélyek kezdeményezése, mint Te is. Ők azok, akik különböző módon, magánemberként, és szervezetekben a lehetőségeikhez képest nap mint nap a természetért, az élhető-, egészséges környezet fenntartásáért küzdenek. Most a méhek egészségének megőrzésének érdekében, és ezzel a saját környezetünk, egészségünk érdekében indították ezt a kezdeményezést.

A petíció aláírható itt a Magyar Természetvédők Szövetésége hivatalos honlapján.
Link: https://mtvsz.hu/peticiok/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” tárgya, hogy a méhek és az emberek egészségének védelme érdekében felszólítjuk a Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatokat jogi aktusokra a szintetikus növényvédő szerek 2035-ig történő fokozatos kivonása, a biológiai sokféleség helyreállítása, továbbá a mezőgazdasági termelőknek az átmenetben történő támogatása céljából.

A kezdeményezés fő céljai:

– A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel;
– A cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re;
– A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon;
– A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédő szer, és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

Az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott. Az uniós mezőgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztémát az összeomlás szélére sodorták. A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszerünknek, napról napra egyre csökken – ami komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket. Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tűnnek el tájainkról, és a korábban széles körben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezőkön. Patakjaink és folyóink elszennyeződnek és élelmünkön keresztül naponta ki vagyunk téve a növényvédő szerek káros hatásainak.

A kezdeményezésről bővebb információ, a Magyar Természetvédők Szövetésége hivatalos honlapján olvasható.

A nemzetközi petíció aláírásakor meg kell adni a nevet, elérhetőségeket, illetve valamely személyazonosító okmány számát. Ezzel kapcsolatosan a szervezők a hatályos, EU adatvédelmi irányelvekkel és nemzeti jogszabályokkal összhangban járnak el az adatok kezelése során, csak a kampány céljaira használják fel azokat, illetve nem adják át harmadik félnek.

A petíció aláírható itt a Magyar Természetvédők Szövetésége hivatalos honlapján.
Link: https://mtvsz.hu/peticiok/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat

Támogassuk minél többen aláírásainkkal eme kezdeményezést!

Együtt a környezetünkért, együtt a bolygónkért!