Home / éghajlatváltozás / Te milyen változást vezetnél be a saját életedbe, a klíma védelmének érdekében?

Te milyen változást vezetnél be a saját életedbe, a klíma védelmének érdekében?

Amikor lefekszel az ágyba egy kicsit gondolkodj el azon, hogy Te mit tennél, min változtatnál a saját életedben, amivel szerinted csökkenteni tudnád az ökológiai lábnyomod?

Tegyél fel magadnak olyan kérdéseket mint:

Miről mondanál le első sorban?
Hajlandó lennél-e többet tanulni? 
Tudnál-e segíteni egy bajba esett állaton?
Gondoznál-e türelmesen és odaadóan egy beteg növényt?
Képes lennél-e végighallgatni sok-sok tudományos előadást?

Mindannyian tudjuk jól, hogy a föld klímája változáson megy keresztül, viszont ezeket a változásokat első sorban meg kell értenünk és fel kell tudnunk dolgozni, ehhez pedig tudás és idő kell. A tudósok évtizedek óta tanulmányozzák ezen összetett rendszereket.

Tudjuk jól, hogy az emberi tevékenységek összessége is hatással van a klíma változására. Az ember amióta a földet műveli megváltoztatja és átalakítja természetes környezetét. Régen az emberiség még nem tudott ennyit az ökoszisztéma összetettségéről és kölcsönhatásairól, de még ma is vannak olyan területek, amik meglepetéseket okoznak a tudósoknak is. Ezután az ember gazdasági érdekek alapján szervezete át saját és távolabbi környezetét, még-nagyobb károkat okozva a természetben. Kevés közösség és nemzet maradt akik a természettel összhangban építették fel életüket és nevelték gyermekeiket, a legtöbb nemzet a fejlődés útján újabb és újabb problémákat generáltak az utánuk jövő generációknak. Tették ezt évszázadokkal ezelőtt tudatlanul, majd a tudományok és az oktatás fejlődése után, tudatosan egyéni érdekeket követve. Napjainkban már egyre több információ van birtokunkban, arról a helyről ahol élünk, a Földről.

Szeretnénk megóvni és lehetőségeink szerint egészséges, élhető helynek megőrizni. Ehhez viszont elengedhetetlen az egyéni felelősségünk mérlegelése és tudatosítása.

Hogyan várhatunk segítséget mástól, ha mi sem teszünk semmit a dolgokért?
Mielőtt azonnali változásokat eszközölnénk meg kell értenünk az emberi tevékenységek mozgató rugóit, magát az embert és amit évezredek alatt épített a gazdaságot, a gazdaság működését. A gazdaságban az egyén számára elviselhető változások, általában lassan mennek végbe, ellenben a gyors és drasztikus változtatásokkal. A nemzetek közötti gazdaság pedig egy nagyon összetett rendszer, olyan mint a klíma, mind a kettőben bekövetkező változásokat saját bőrünkön is tapasztaljuk.

Milyen eszközök vannak a kormányok kezében, amivel tehetnek a klímaváltozás ellen? Mielőtt ezt tárgyalnánk nézzük meg a társadalom alapját, az embert, az emberek összessége pedig az emberiség, az ember együttműködő és versengő társadalmi szerkezeteket hoz létre a családtól a nemzetekig és nemzetközi szervezetekig, melyek vezetőit maguk közül választja ki.  Tehát azt meg kell értenünk, hogy nem feltétlenül a kormányok egyedül a felelősek a problémákért és nem ők egyedül, fogják megoldani őket. Nem a kormányok okozzák a tüzeket, nem ők szemetelik teli az erdőket és nem ők szennyezik a talajt. Ezeket a mindennapi érdekorientált, vagy tudatlan és hanyag emberek okozzák.
Mégis milyen eszközök vannak a kormányok, a végrehajtó hatalmak kezében? A kormányok, a végrehajtó hatalmak, irányítanak, törvényeket és szabályokat alkotnak, többek között gazdasági és természetvédelmi törvényeket, melyek betartása és betartatása nem csak az kormányok felelőssége.

A természetvédelmi törvények melyeket a természet rendszereinek védelmében alkottak, tartalmazza a jelen tudásunk és ismereteink szerinti irányvonalakat, melyek segítenek megőrizni természeti értékeinket úgy mint föld-, víz-, növény- és állattok, ezeket együtt kell vizsgálnunk.

A föld vagyis a talaj az emberi életünk egyik alapja, a talaj ad élelmet rengeteg fajnak, közte az embernek is. A talaj védelme elengedhetetlen az egészséges környezetünk érdekében, ezért fontos többek között az agráriumban és a erdőgazdálkodásokban dolgozók tevékenysége.

Az erdei talajok jelentősége abban rejlik, hogy minél mélyebb a termőrétege, annál igényesebb fafajokat tud eltartani, ezért ettől függ az erdő fáinak növekedése. A fák jelentőségét pedig úgy gondolom nem kell kifejtenem.

Amennyiben pedig az agrárium fejlesztésére gondolunk akkor azt is számításba kell venni, hogy ez rengeteg időbe és anyagi erőforrásba kerül kezdve onnan, hogy a gazdáknak el kellene sajátítaniuk a legújabb technológiákat legyen az hidroponikai, ökológiai biogazdálkodás vagy egyéb más modern termesztéstechnológia, illetve az ezekre való átállás. Itt már nem kizárólag anyagi erőforrásokról beszélünk, hanem humán erőforrásról is, mert sajnos egyre kevesebben vannak akik segítenek a gazdáknak, önkéntes tevékenységeikkel támogatják fejlődésüket, (mert addig is fent kell tartani a gazdaságot amíg a gazda tanul, vagy átadja a gazdaságot) vagy azon munkaerők akik lelkiismeretesen dolgoznának ezen iparágakban.

A vizeink védelme pedig ott kezdődik, hogy elzárjuk a csapot, nem engedjük a szennyvizet a szabadba, nem bobjuk a természetes vizekbe a szemetet és még sorolhatnánk. Gondoljunk csak bele, hogy sok országban ivóvízzel öblítjük le még a wc-t is!

Ezen iparágak szabályozása a szabályok betartása és a gazdálkodásuk környezettudatos végzése, kihatással van mindenkire ugyanúgy a fuvarosra aki a fát szállítja az erdőből a tüzépekre, mint a pékre és a bankigazgatóra. Mert mindannyian egy levegőt szívunk, és a termőföldekről szerezzük be élelmiszereink többségét.

A gazdaság „vezetői” a multicégek évtizedek vagy évszázadok alatt a mit?, hogyan?, és kinek? kérdések alapján kiépített gazdasági tevékenységeket végeznek, munkát és anyagi javakat adva rengeteg embernek, biztosítva jelenlegi életvitelünket, a fogyasztói társadalmakat fenntartva, melyeket a rendelkezésünkre álló szűkös erőforrások elosztására használnak.


Milyen érdekek miatt változtatnának a multik jelenlegi gazdasági tevékenységeiken?
Meg kell értenünk, hogy az egyének minden vásárlás alkalmával szavazatot és támogatást adnak azoknak a cégeknek és szolgáltatóknak akiknek a termékeiket megvásárolják. Minden nap amikor megvesszük a sok-sok élelmiszert, az okosabb telefont, a nagyobb tv-t és újabb autót fenntartjuk ezen rendszereket. Addig amíg a gazdasági tevékenységeinket nem tudjuk nagyobb részben ökotudatos és erkölcsi szemszögből megszervezni adíg csökkentjük vezetőink és saját lehetőségeinket a változtatásra, a változtatásra. Először nekünk kell változnunk!


Végül de nem utolsó sorban a média eszközeivel sok embert érhetünk el és tehetünk a céljaink elérése érdekében, de ehhez nekik is befogadónak kell lenniük, szelektálniuk kell és tudatosan megválogatni, hogy mit néznek, mit olvasnak és honnan informálódnak. Több nyelven kellene beszélniük, hogy a tudományos műsorokat megértsék, vagy ingyenessé kellene tenni a magyar nyelvű tudományos csatornákat. Az interneten rengeteg tudományos cikk és publikáció érhető el, ezeket népszerűsíteni és közérthetővé kell tenni.

Elkezdjük és folytatjuk a munkát, átalakítjuk gazdaságunkat, növeljük a zöld beruházásokat, reformáljuk közlekedésünket, átalakítjuk társadalmunkat, viszont mindhez magasan képzett, minőségi munkaerőre, tudatos népességre és bölcs nemzetre van szükség, aminek az alapja az oktatás a magas szintű képzés és természetesen a nélkülözhetetlen idő, ami majd megmutatja, hogy jó úton haladunk-e.

Addig is az első kérdés: Te mivel csökkentenéd ökológiai lábnyomod?

Alapítványunkban várunk mindenkit, aki aktívan segítené környezetvédelmi tevékenységünket, klímaköröket szervezne vagy fenntartható közösséget menedzselne. Cselekedj most!

Együtt a környezetünkért, együtt a bolygónkért!