Home / éghajlatváltozás / Erdőirtás visszafordíthatatlan következményei

Erdőirtás visszafordíthatatlan következményei

Veszélyesen közeledik az a pont, ahol az amazonasi erdőirtásnak visszafordíthatatlan következményei lesznek. Több évtizede környezetvédelmi szervezetek, szakemberek, biológusok sora hívja fel a figyelmet az őserdők kiirtásának veszélyeire. A Science Advances című tudományos folyóiratban publikált új kutatás szerint az elmúlt ötven évben 17 százalékkal csökkent az őserdő kiterjedése, a kritikus pont pedig húsz százaléknál következhet be. A Nobel-békedíjas Carlos Nobre Brazília egyik legismertebb klímaszakértője, a Földtudományi Kutatóközpont volt igazgatója, Brazíliában a Nemzetközi Űrkutatási Intézet vezető szakértője és a Globális Éghajlatváltozás Kutatói Hálózat tudományos igazgatója szerint, akár az erdőirtás, akár a globális felmelegedés miatt megváltozik az éghajlat, akkor fennáll a veszély, hogy az Amazonas erdőségeinek fele szavannává alakul át. Nobre munkájának középpontjában az Amazonas földhasználat változásának kölcsönhatásai állnak és annak hatása a Föld rendszerére.
Biológusok szerint a klímaváltozás és az égetéses erdőirtás egyre gyakoribb használata kimutatható hatással vannak a víz természetes körforgására ezeken a területeken. A tényezők ráadásul felerősítik egymást, ami azt jelenti, hogy az amazonasi ökoszisztéma meg fog változni.

Erdőirtás égetéssel

A tény, hogy az erdőirtás folytatódik, egy kicsit azt is mutatja, hogy a dél-amerikai országok milyen nehézségekkel szembesülnek, sőt, szinte csődöt mond a képviseleti demokrácia” – véli a kutató. Brazíliában például szerinte egyáltalán nem működik a képviseleti demokrácia, hiszen a brazil emberek többsége azt akarja, hogy fennmaradjanak az őserdők, de a politikában ez nem jelenik meg.
Nobre az erdőirtást csökkentő erdészeti termékek fejlesztését kutató Technológiai és Innovációs Minisztérium nemzeti titkáraként kíván tenni, Földünk tüdeje érdekében.

Támogasd Te is a hasonló kezdeményezéseket, munkáddal, pénzbeli adománnyal.

Támogasd Te is Alapítványunk működését:
OTP Bank Hungary
Számlaszám belföldi átutalásnál: 11732002-20392563-00000000
Külföldi átutalásnál: IBAN HU40 11732002-20392563-00000000
OTP Bank SWIFT account (BIC): OTPVHUHB