Éghajlat változások – A hógolyó föld

Bár jelenünkben a globális felmelegedés okoz gondot, ez nem mindig volt így. Gyakran történtek bolygónk történetében az élet számára majdnem végzetes lehűlések is. Ezek közül az egyik érdekes periódus a „hógolyó Föld”, ami elméletileg 2.1-2.4 milliárd évvel ezelőtt történt, amikor ismereteink szerint a bolygó nagy részét jég borította.

Hogolyo

Rejtélyes okokból légkör széndioxid koncentrációja lecsökkent, oxigén tartalma megnőtt, ami globális lehűléshez vezetett. Több elmélet is létezik a magyarázatra. Egyik szerint a tengeri mikroorganizmusok által széndioxidból előállított oxigén egészét addig felemésztették az óceáni vassal végbemenő reakciók, viszont a vas pótlódásához szükséges friss vulkanikus tevékenység nélkül az oxigén szabadon halmozódhatott fel a légkörben. Ez hatását tekintve még tovább hűthette a Földet, mivel metánt, azaz egy újabb erőteljes üvegházgázt vont ki a légkörből. A metán többek szerint viszonylag bőségesen jelen volt a Föld történetének korai szakaszában, segítve a bolygó melegen tartásában akkor, amikor a Nap még jóval halványabb volt, mint ma. Ezt azonban eltüntette a légkörben felgyülemlő oxigén.

Az addig szabadon burjánzó élet szabályosan megfagyott, ugyanis a felszíni hőmérséklet -50 Celsius fokra csökkent, még az egyenlítő környékét is jég borította. A túlélő mikroorganizmusok egyes még aktív hőforrások közelében vészelhették át az időszakot. Hogyan kerültük el a végső pusztulást? A tudósok szerint újra elkezdtek működni a vulkánok, üvegház hatású gázokat bocsátva a légkörbe. Ebből is látszik, mennyire kivételes a földi élet, mennyire kell vigyáznunk arra a törékeny egyensúlyra, ami szükséges a fennmaradásához.