Home / éghajlatváltozás / A Föld órája – március 19.

A Föld órája – március 19.

Világméretű összefogás az éghajlatváltozás ellen.

A Föld órája 2016-ban március 19-én (szombaton) lesz 20:30 és 21:30 között. Idén 178 ország csatlakozott az akcióhoz világszerte, amely eddig a legtöbb. A 60+ új jelkép pedig arra ösztönöz bennünket, hogy energiafogyasztásunkra, környezetünkre ne csak a Föld órája 60 percében figyeljünk.

Én lekapcsolok!
Egyetlen óra a figyelemfelhívásra, és minden hétfő a cselekvésre az éghajlatváltozás ellen.

szabadlevego.hu_a_fold_napja

A Föld óráján minden este világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. Fontos, hogy az emberiség megértse, hogy bolygónk állapotának megóvása és a fenntartható jövő megteremtése midannyiunk felelőssége. A Földnek szentelt 60 perc célja az is, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények.

A Föld órája akció az ausztrál WWF kezdeményezésére  2006-ban indult Sydney-ben, amikor is  lekapcsolták a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra.

Azóta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld órája  világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát.

A föld napja

2011-ben kiegészült egy másik felhívással is az akció, miszerint tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

A Föld órájához 2012-ben már 2 milliárd ember, 152 ország csatlakozott világszerte.

 

Magyarországon 2008 óta kapcsolunk le.

2012. március 31-én, a Lánchídon megszervezett központi lekapcsoló eseményre 4000 ember látogatott el, hogy 20:30-kor együtt kapcsolják le Budapest díszvilágítását.

A WWF Magyarország weboldalán 93 magyar település, 486 vállalat és közel 9000 magánszemély csatlakozott a kampányhoz.

2013. március 1-17. között  a WWF Magyarország gyertyagyűjtési akciót hirdetett. A WestEnd City Center gyűjtőszigetein az összegyűjtött gyertyákból újraöntve elkészült a 2013-as WWF Föld Órája Gyertyája. Az 5 méter magas viaszóriás kanóca Budapest díszvilágításának lekapcsolásakor lobbant lángra a WestEnd Millennium Tetőkertjében.

föld órája gyertya
föld órája gyertya

2014-ben világszerte már 162 ország és 7000 település vett részt a világ legnagyobb önkéntes akciójában.

2016-ban Magyarországon a központi rendezvény a Művészetek Palotájában lesz a WWF Magyarország szervezésében.