Home / Guba-mezeje / 2023 a gyümölcskert éve volt

2023 a gyümölcskert éve volt

A mező és erdő csodálatos, dinamikusan változó együttesének természeti értéke felbecsülhetetlen, az általunk mesterségesen, és szakaszosan megindított, és folyamatosan kialakított élőhelyek koherenciája elősegítette az ökológiai hálózatok kiépülését, s ennek következtében az ökológiai rendszer évről-évre, immáron 10 éve egyre jobban kezdi az önszabályozó szintet elérni, Guba-mezején. Mivel a terület évtizedekig ritkán, foltokban volt művelt regeneratív képességét részben megőrizte, és így kezdhettünk anno neki az őshonos fajok visszatelepítésének, a permakultúrás-erdőkert kialakításának.

A terület vízgazdálkodása, az elmúlt évek csapadékhiányos időszaka, és a felületi átlaghőmérséklet extrém emelkedése okán, különböző technológiákat próbál-tunk/-unk ki, többek között, nedvesebb mélyedések kialakítása, no-till, komposztgödör, mélymulcs, Hügel-, és komposzt-domb, figyelembe véve az abiotikus tényezőket, próbáljuk támogatni a terület természetes regeneráló képességét.

A 2023-as évben, a gyümölcsös kert kialakítása volt az egyik fő tevékenységünk, melynek keretében magról nevelt vad, nemesített és hazai fajtákat ültettünk. Emellett őshonos vadvirágokat, zöldségeskertet, virágos kertet alakítottunk ki és nevelünk.

Pár kép Guba-mezejéről a 2023-as évből:

Rózsák a kertben:

Virágoskert:

A segítőnk:

A sok csapadék ellenére is a melegebb napokon száraz a talaj:

A komposzt ajándéka:

Az áfonya a tápanyagban gazdag talajt szereti, így kapott egy kis segítséget:

A főkertészünk munka közben:

Virágban a fák is:

A jövőben (2024-től) egy, az adott területen (Guba-mezeje) megtalálható növényfajok digitális adatbázisát tervezzük kivitelezni, Guba-mezeje flóraatlasz néven.

Támogasd Te is tevékenységünket, hogy a valós értékek egyensúlyba kerülhessenek.
Adó 1% felajánlás
Magományzoással
Egyéb, a működésünket támogató adománnyal

Együtt a környezetünkért, együtt a bolygónkért!